Maj i czerwiec to miesiące w których, królują SZPARAGI zwłaszcza wśród smakoszy. Ja znam dwa rodzaje tych warzyw : białe i zielone ale napewno jest ich więcej. Przygotowuję je na kilka sposobów a dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł na tartę , wyszła pysznie.
Przepisik proszę :
Składniki na ciasto:
- 1 szkl.mąki pszennej
- 0,5 masła 100g
- 1 jajko
- szczypta soli
Ze składników zagniatamy ciasto i wylepiamy wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę średnicy 28cm. Piec 10 min. w temp.180st. wyciągamy z piekarnika jak się zarumieni podany czas jest orientacyjny.
W między czasie przygotowujemy nadzienie - farsz warzywny.
Farsz warzywny:
- 250g szpinaku
- pęczek szparagów zielonych ok.10 -15 szt.
- 1 mała cukinia
- 2 cebule
- 5-6 pieczarek średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml.śmietant 18%
- 2 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz ziołowy
- ewentualnie gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Szpinak mrożony odparowujemy z dodatkiem odrobiny soli i czosnku lub świeży gotujemy 5 min.
Szparagi opłakujemy i odcinamy ok.3cm od końca uciętego i dzielimy na części ok 3-4 cm. Gotujemy w wodzie przez 10-15 min. z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli ,1 łyżeczka cukru i 2 łyżki octu po to aby szparagi straciły swoją goryczkę.
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z cukinią pokrojoną w talarki oraz pieczarki w dużą kostkę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia w tym czasie przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną. Łączymy wszystkie składniki i wylewamy masę na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzchu dla dekoracji układamy kilka szparagów oraz pomidorków koktajlowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz