Truskawki zaraz za szparagami to owoc sezonowy i dlatego póki co korzystamy i ciacho pieczemy, miksujemy owoce na koktajle i wsuwamy Truskawy🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓 na żywca😀
Dzisiaj przedstawiam przepis na ciasto:
🍓🍓 Chmurka Truskawkowa🍓🍓
Składniki ciasta:
- 2,5 szkl.mąki pszennej lub krupczatki
- 250gr.masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Zimne masło pokroić w kawałki i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami w jednolite ciasto.Jeśli ciasto będzie za bardzo suche i sypkie można dodać 2 łyżki wody. Całość podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą zawinąć w folię spożywczą i obie zamrozić. Formę metalową o wym. 35/24cm. Wyłożyć papierem do pieczenia większą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach i delikatnie przyklejać.Podpiec na złoty kolor 190st.20 min.
Wystudzić!
Masa piankowa:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 2 opakowania budyniu
- 0,5szkl.oleju
Dodatkowo:
- 500g truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ubijamy białka, jak będą sztywne dodajemy cukier, cukier waniliowy powoli aż do rozpuszczenia. W następnej kolejności dodajemy budynie na sucho i na koniec drobną strużką wlewamy olej . Powstałą masę wylewamy na podpieczone spód. Na piankę gęsto układamy przekrojone na pół truskawki. Na truskawki ścieramy na tarce mniejszą zmrożoną część ciasta.
Pieczemy 30-40 min. 190st.
Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Przepis zaczerpnięty z internetu a dokładnie mojewypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz