Rogaliki Św.Marcina
W listopadzie są dwa większe święta tzn. 1 listopad -Wszystkich Świętych oraz 11 listopad święto Niepodległości Polski. W tym samym dniu obchodzimy imieniny Marcina.
Św.Marcin opiekun mojej rodzinnej parafii był człowiekiem chętnym do niesienia pomocy innym tak też i czynię to ja.Biegnę do Was z przepisem na rogale Św. Marcina. Nie będę pisać skąd tradycja bo to sobie możecie w internecie znaleźć, tylko przechodzę do konkretów.
Składniki na ciasto
- 50g drożdży
- 500ml mleka 3,2%
- 1 kg mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 400 g masła (ja wolę ciepłe)
Farsz
- 500g maku białego
- 100g orzechów włoskich
- 100g płatków migdałowych
- 100g rodzynek
- 0,5 szkl. Cukru pudru
- 2 jajka
-ewentualnie skórka z otartej pomarańczy(wcześniej sparzonej)
Lukier
•1szkl.cukru pudru
•sok z 0.5 pomarańczy
•migdały rozdrobnione
Wykonanie
Ze składników zagnieść ciasto ,miskę przykryć ściereczką, żeby ciasto urosło. Ja oszczędzam jakieś 30min. wkładam ciasto do cudnej miski @Tupperware . Za 10 min. mamy urośnięte ciasto.Wyciągamy z miski cała zawartość i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt, większy niż stolnica.Składamy wzdłuż dłuższego boku 2 razy.Dzielimy na trzy części i każdą część starannie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Po 1godz.wyciagamy jedną część i rozwałkowujemy na grubość.ok.1cm i do wielkości 60/30cmi składamy ciasto trzy razy tym razem wzdłuż krótszego boku i znów zawijamy w folię i wkładamy z powrotem do lodówki.To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta.
Na kolejny dzień ciasto wyciągamy z lodówki i bierzemy się za farsz.Mak zalewamy wrzątkiem ,tyle żeby go przykryć . A następnie wstawiamy na płytę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min.Mieszamy żeby nie przywarło. Potem zostawiamy w garnku ok. 20 min.Odsączamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę min. 2 razy. Razem z makiem przez maszynkę puszczamy bakalie. Jeśli już mamy przygotowany mak dodajemy resztę składników z przepisu na farsz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz