czwartek, 29 grudnia 2016

Domek z piernika🏚

                              


❄❄🎄❄ ☕🍪 Piernikowo🍪☕❄🎄❄❄


Na Święta Bożego Narodzenia jak w każdym śląskim domu - piekę pierniki. I w tym roku zgodnie z tradycją upiekłam. A przepis który mam jest objętościowo duży i dlatego zawsze zostaje mi ciasto.Najcześciej dzieliłam porcję na pół i za 2 dni robiłam powtórkę z rozrywki tnz.dalej piekłam ciastka piernikowe.Trochę szkoda składników  bo domek jest do schrupania ale raczej nikt go po świętach nie zje ,ponieważ będzie twardy i można połamać zęby. 

W tym roku pierwszy raz upiekłam domek z piernika.Efekt jak na pierwszy raz oceńcie sami.Zamieszczam przepis i sposób wykonania.Przepis jest na ciastka piernikowe.

Składniki :

- 1kg mąki pszennej tortowej

- 20 dkg cukru

- 2 jajka

- 200g masła 

- 200g smalcu (alternatywnie olej kokosowy)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 2 łyżeczki sody

- 2 łyżki kakao 

2 łyżki kawy mielonej 

- 1 mały słoiczek miodu 300ml

- 1 przyprawa do piernika

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik.Ciasto zarobić jak na pierogi, rozwałkować na grubość 0,5 cm ,wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.10-12 min.temp.180°.  

!!!!!! Z blachy ściągać po lekkim ostygnieciu (1-2min.) !!!!!!!!



Wszystkie składniki wsypujemy na raz.


Zgodnie z wcześniejszą instrukcją zagniamy ciasto jak na pierogi.


Zanim rozwałkujemy ciasto należy przygotować szablon.Ja zięłam do ręki kartkę z ksero, linijkę i długopis.
Ściana frontowa przód z drzwiami


Ściana tylna pełna
Ściana boczna-szczytowa 2 razy
Okiennice(wg.upodobania)
Komin 4 cześci
Drzwi



I zaczynamy klejenie.Lukier powinien być gesty a nawet bardzo gęsty. Jeżeli jest za luźny spływa,nie klei ścian dodajemy cukier puder do lukru.
Lukier :
1białko
1szkl.cukru pudru


Można przygotować podstawę z piernika lub jakąć tacę ozdobną.


Do dekoracji używam ten sam lukier .

I pierniki i domek gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz